Pierwszy kontakt z tym rodzajem klusek miałem niedawno, w mojej nowej pracy.
Tak bardzo mi zasmakowały , że postanowiłem podzielić się z wami tym przepisem.
Ciasto w trakcie wyrabiania trochę klei się do rąk, ale nie ma co się zrażać.
Warto spróbować, kluseczki delikatne w smaku, super smakują np. z ostrzejszym Strogonowem.
Przepis na Strogonowa również znajdziecie na moim blogu.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
-0,5 kg mąki
-2 jaja
-śmietana 150 ml
-sól
-woda
WYKONANIE:
Przede wszystkim potrzebna wam będzie spora miska w której swobodnie dacie radę wyrobić ciasto.
Do naszej miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy szczyptę soli, wbijamy jaja, wlewamy śmietanę i ok. 150 ml wody. Zaczynamy wyrabiać( oczywiście ręcznie), w trakcie tej czynności może się okazać że potrzeba będzie dodać jeszcze odrobinę wody, to już sami odczujecie. Ciasto powinno mieć konsystencję ziemniaczanego puree. Wyrabiamy do momentu aż nie będzie widać żadnych grudek mąki. Minimum 3-4 minuty. W garnku gotujemy osoloną wodę. Wyrobione ciasto przekładamy na talerz i za pomocą łyżki oddzielamy małe kawałeczki ciasta, wprost do garnka z wrzącą wodą. Kluseczki gotujemy do wypłynięcia.
Cały przepis możecie zobaczyć w formie filmu na moim kanale ŻURON szybkie i proste gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz