DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

czwartek, 5 maja 2016

Pieczone ziemniaki z kiełbasą i boczkiem


SKŁADNIKI"
-1kg ziemniaków
- 2 buraczki
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 200 gr kiełbasy
- margaryna
- 100 gr boczku
- natka, koperek
- sól pieprz liść laurowy
- maślanka


WYKONANIE:
Moim skromnym  zdaniem jedno z najlepszych dań. Przepis poznałem na Śląsku w młodości, piekło się w wielkich żeliwnych garnkach na ognisku pychota .Gdy przeprowadziłem się do Łodzi postanowiłem zrobić to na gazie w zwyczajnym garnku ,Oczywiście się udało. Oto przepis:
Zaczynamy od obierania ziemniaków i warzyw następnie kroimy w plastry, tak samo postępujemy z kiełbasą i boczkiem.Następnie kroimy natkę i koperek Pokrojone składniki układamy warstwami na zmianę solimy i pieprzymy, dodając też między nie kawałki margaryny. Wstawiamy na gaz. Dobrze jest mocno przycisnąć pokrywkę garnka, a pod nią umieścić folię aluminiową lub papier. Dzięki temu para z garnka nie będzie uciekać i nasza potrawa szybciej się upiecze. Trzymamy na delikatnym ogniu, co jakiś czas potrząsamy żeby zawartość, nie przylgnęła do spodu garnka a tym samym  nie przypaliła. Pieczemy ok. 40 minut lub po prostu do czasu aż warzywa będą miękkie.
Najlepiej smakuje z maślanką lub kefirem.

POLECAM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz