SKŁADNIKI: na 4 osoby
-350 gr wołowiny
-150 gr pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ogórki kiszone
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy, kminek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka musztardy Sarepskiej
-śmietana kremówka
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
-masło i smalec
- kieliszek wódki
PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę kroimy na bardzo cienkie paski, dzięki czemu skracamy czas smażenia mięsa.
Obtaczamy w musztardzie ,dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, kminek i czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie zaczynamy smażyć nasze mięsko, na smalcu ponieważ wydobywa on smak wołowiny.
Smażymy na dość mocnym ogniu, mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dolewamy wódkę i czekamy aż odparuje. Następnie wlewamy wody do poziomu mięsa. dodajemy przyprawy, łyżeczkę przecieru pomidorowego i dusimy.
Paprykę, cebulkę, pieczarki smażymy na drugiej patelni na maśle.
Przesmażone dodajemy do mięsa i dalej gotujemy nasz sos.
Pod koniec gotowania gdy już mięso i warzywa są miękkie zabielamy 2 łyżkami śmietany.
Gotowe.
My podaliśmy z kluseczkami półfrancuskimi, ale smakuje wyśmienicie nawet z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz