DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Lodowy deser z Mascarpone

Spostrzegawczy pewnie już zauważyli że ostatnio sięgam często do przepisów kuchni Włoskiej i tym razem też pojawi się akcent z tego kraju w postaci Mascarpone.
Przez swój słodki smak ser ten używany jest przeważnie do deserów i ciast. Mi posłużył do stworzenia swojego rodzaju " lodowego sernika".
Deser łatwy i szybki w wykonaniu, słodki i zimny, dla małych i dużych łasuchów.





SKŁADNIKI:

- 1/2 KG MASCARPONE
- 1/2 KG LODÓW ŚMIETANKOWYCH LUB WANILIOWYCH
- 2 JAJKA
- 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
- opcjonalnie czekolada do dekoracji



WYKONANIE:

Zaczynamy od tego , że ok. 20cm tortownicę wykładamy folią spożywczą. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka ubijamy, wraz z serkiem Mascarpone i lodami, tak aby powstała gładka masa. Ubitą masę wstawiamy na chwilę do lodówki, a w tym czasie ubijamy sobie na sztywno białka z cukrem pudrem.
Ubite białka mieszamy delikatnie z masą którą włożyliśmy wcześniej do lodówki..
Następnie całość przelewamy do tortownicy i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem warto wyjąc deser chwilę wcześniej do lodówki, żeby się łatwiej kroił.
Deser można przechowywać w zamrażalniku do kilku dni.
Przed podaniem posypać startą czekoladą lub polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz