Ostatnio w mojej kuchni rzadko gościł ryż, postanowiłem więc w końcu zrobić jakieś danie gdzie będzie on głównym składnikiem. Padło na popularne w północno włoskiej kuchni Risotto.
Jest to potrawa gotowana z dodatkiem bulionu, do uzyskania kremowej konsystencji.
Wiele rodzajów risotto zawiera wino, cebulę oraz masło. Tak też jest w przypadku mojego.
Zwykle do przygotowania risotto, używa się specjalnego rodzaju ryżu, odmiany o wysokiej zawartości skrobi. Ziarenka są okrągłe i krótkie. Jedna z takich odmian to Arborio.
Potrawa jest bardzo smaczna, na pewno przypadnie wam do gustu, kto wie może dzięki niej ryż częściej będzie gościł na waszych stołach.
POLECAM
SKŁADNIKI:
-200 g ryżu do risotto
-200 g kurek
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-3/4 litra bulionu drobiowego
-100 g zielonego groszku
-4 suszone pomidory
-50 g masła
-100 ml białego wytrawnego wina
-50 g startego parmezanu
- natka pietruszki
- oliwa
- sól pieprz
WYKONANIE :
Na kilku łyżkach oliwy szklimy posiekaną cebulę, następnie dodajemy do niej ryż.
Gdy lekko się upraży, dodajemy białe wino i gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Później dodajemy pokrojone grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę smażymy, następnie dodajemy groszek i tyle bulionu, by przykrył ryż. Gotujemy na małym ogniu, mieszając i dolewając bulionu , do momentu aż ryż będzie al dente. Kolejna czynność to dodanie posiekanych suszonych pomidorów, posiekanej natki pietruszki( ok. 2 łyżek), oraz przypraw. Nasze risotto wykańczamy dodając masło i parmezan, tak aby miało lekko lejącą konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz