DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

TIRAMISU

Cześć  dzisiaj chciałbym się z wami  podzielić przepisem z którego skorzystałem robiąc moje pierwsze Tiramisu .Cała tajemnica idealnego Tiramisu, to staranne wykonanie. Tylko odpowiednie ubicie żółtek i białek gwarantuje dobrą konsystencję kremu.Mi  wyszło doskonałe. Rodzina zadowolona, widziałem po minach kiedy się zajadali. Ich kubki smakowe na pewno były mi wdzięczne. Obiecałem że jeszcze nie raz ich uraczę tym deserem i zapewniam że dotrzymam słowa, tym bardziej że sam jadłem z ogromną przyjemnością.



SKŁADNIKI:

  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 160 g drobnego cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 do 250 g biszkoptów do tiramisu 
do nasączenia biszkoptów
  • ok. 270 ml mocnej kawy
  • ok. 50 ml amaretto
do posypania
  • kakao gorzkie 
WYKONANIE:
Zaparzamy kawę i zostawiamy do przestudzenia. Gdy kawa będzie chłodna, dodajemy do niej amaretto lub inny wybrany alkohol i mieszamy. Płyn powinien być w średniej misce – takiej by wygodnie było maczać biszkopty
Żółtka starannie oddzielamy od białek. W przepisie wykorzystamy 6 żółtek i 3 białka ,do żółtek dodajemy mniej więcej 2/3 cukru z przepisu i ucieramy mikserem aż do uzyskania puszystej jasnej masy – trwa to kilka minut.
Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałe 1/3 cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.Do żółtek dodajemy serek mascarpone – delikatnie mieszamy serek łyżka. Mascarpone nie lubi ubijania, więc lepiej użyć właśnie łyżki, a nie miksera.
 Następnie do masy żółtkowo-serowej dodajemy ubite białka – również mieszamy je delikatnie łyżka. 
Na podaną ilość kremu najbardziej optymalne są dwie warstwy biszkoptów. Biszkopty maczamy pojedynczo, każdy po 1 sekundzie z każdej strony. Nie może to trwać dłużej żeby biszkopt nie namiękł w środku, gdyż wtedy wyjdzie ciapka.
W naczyniu gęsto układamy warstwę nasączonych biszkoptów, następnie połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy. Na krem wykładamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i później drugą połowę kremu.
Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Przed podaniem posypać wierzch tiramisu sporą ilością gorzkiego kakao.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz