DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

wtorek, 12 kwietnia 2016

Rosół


SKŁADNIKI:
-1/2 Kurczaka
-35dkg wołowiny(szponder  lub pręga)
-skrzydło lub szyja indyka
-włoszczyzna
-2 małe cebulki
-natka koperek
-sól,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
-1 łyżka cukru
-kostka rosołowa wołowa


WYKONANIE:

Mięso myjemy i oczyszczamy,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą , solimy co najmniej 1 dużą łyżkę, oraz słodzimy 1 łyżkę  Gotujemy na małym ogniu, zbieramy powstałe w trakcie gotowania burzyny. Następnie wrzucamy włoszczyznę, cebulę,natkę, koper oraz liść, ziele i kostkę wołową.Gotujemy na małym ogniu ok.3 godzin.
Ważne aby od początku nie pozwolić się wywarowi cwałować, bo rosół wyjdzie mętny.
Ponieważ dzisiejsze kurczaki nie dają wywarowi koloru, można dodać troszkę przyprawy Kurkuma a zyska on piękną żółtą barwę.

Polecam. Na kolejny dzień świetny wywar na pyszną POMIDOROWĄ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz