Blog ten poświęcam w całości ciekawym przepisom kulinarnym, moim i nie tylko. Życzę miłego gotowania! Zapraszam również na mój kanał youtube mzuron szybkie i proste gotowanie
DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM
wtorek, 12 kwietnia 2016
Rosół
SKŁADNIKI:
-1/2 Kurczaka
-35dkg wołowiny(szponder lub pręga)
-skrzydło lub szyja indyka
-włoszczyzna
-2 małe cebulki
-natka koperek
-sól,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
-1 łyżka cukru
-kostka rosołowa wołowa
WYKONANIE:
Mięso myjemy i oczyszczamy,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą , solimy co najmniej 1 dużą łyżkę, oraz słodzimy 1 łyżkę Gotujemy na małym ogniu, zbieramy powstałe w trakcie gotowania burzyny. Następnie wrzucamy włoszczyznę, cebulę,natkę, koper oraz liść, ziele i kostkę wołową.Gotujemy na małym ogniu ok.3 godzin.
Ważne aby od początku nie pozwolić się wywarowi cwałować, bo rosół wyjdzie mętny.
Ponieważ dzisiejsze kurczaki nie dają wywarowi koloru, można dodać troszkę przyprawy Kurkuma a zyska on piękną żółtą barwę.
Polecam. Na kolejny dzień świetny wywar na pyszną POMIDOROWĄ.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz