DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

środa, 13 marca 2019

FASZEROWANA PIERŚ Z KURCZAKA W BOCZKU

Ostatnio znajoma, żaliła się że nie ma pomysłu jak przyrządzić pierś z kurczaka, a zwykłe kotlety już jej się przejadły. Idąc tym torem zacząłem kombinować.
Przejrzałem lodówkę i zamrażalkę i z wpadłem na pomysł, aby zwyczajnego fileta zamienić w sakiewkę, którą wypełnię pysznym farszem. Tak powstał w mojej głowie ten przepis. Potem dodałem jeszcze owijkę na wierzch. Wyszło super. Podaję przepis



SKŁADNIKI( na 2 osoby):
-2 piersi z kurczaka
-200g szpinaku
-100g sera Feta
-3 ząbki czosnku
-masło
-oliwa
-sól, pieprz
-10 plastrów boczku

WYKONANIE:

Na początku robimy sobie kieszonkę w każdej z piersi, uważając żeby ich nie podziurawić

Następnie umieszczamy w niej kawałek masła


Po wierzchu oprószamy sobie piersi pieprzem

i solą oczywiście


Bierzemy się za robienie farszu. Na patelnie wrzucamy szpinak i podlewamy go odrobiną oliwy.


gdy szpinak się chwilkę podsmaży, wrzucamy posiekany czosnek, dalej smażymy



...teraz dodajemy fetę pokrojoną w kostkę


smażymy to wszystko do momentu aż nam zgęstnieje, farsz zostawiamy do ostygnięcia


Ostudzonym farszem nadziewamy nasze piersi.



Gdy farsz jest już w środku, spinamy piersi wykałaczkami.


I owijamy je w plastry boczku


U nas wyglądały tak :)


Następnie na odrobinie oliwy obsmażamy na patelni, prawo, lewo aż się zrumienią


Przekładamy do naczynia do pieczenia i pieczemy



200 stopni, grzanie góra/ dół czas 20 minut




Po upieczeniu pachniało w całym domu


Ja podałem z pieczonymi ziemniaczkami, surówką z pora( przepis na blogu) i pieczarkami z cebulą.
Wyśmienity obiad. Nawet moja wybredna żona :) się zajadała.


POLECAM.

ZAJRZYJ TEŻ NA MÓJ KANAŁ YOUTUBE
mzuron szybkie i proste gotowanie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz