Przejrzałem lodówkę i zamrażalkę i z wpadłem na pomysł, aby zwyczajnego fileta zamienić w sakiewkę, którą wypełnię pysznym farszem. Tak powstał w mojej głowie ten przepis. Potem dodałem jeszcze owijkę na wierzch. Wyszło super. Podaję przepis
SKŁADNIKI( na 2 osoby):
-2 piersi z kurczaka
-200g szpinaku
-100g sera Feta
-3 ząbki czosnku
-masło
-oliwa
-sól, pieprz
-10 plastrów boczku
WYKONANIE:
Następnie umieszczamy w niej kawałek masła
Po wierzchu oprószamy sobie piersi pieprzem
i solą oczywiście
Bierzemy się za robienie farszu. Na patelnie wrzucamy szpinak i podlewamy go odrobiną oliwy.
gdy szpinak się chwilkę podsmaży, wrzucamy posiekany czosnek, dalej smażymy
...teraz dodajemy fetę pokrojoną w kostkę
smażymy to wszystko do momentu aż nam zgęstnieje, farsz zostawiamy do ostygnięcia
Ostudzonym farszem nadziewamy nasze piersi.
Gdy farsz jest już w środku, spinamy piersi wykałaczkami.
I owijamy je w plastry boczku
U nas wyglądały tak :)
Następnie na odrobinie oliwy obsmażamy na patelni, prawo, lewo aż się zrumienią
Przekładamy do naczynia do pieczenia i pieczemy
200 stopni, grzanie góra/ dół czas 20 minut
Po upieczeniu pachniało w całym domu
Ja podałem z pieczonymi ziemniaczkami, surówką z pora( przepis na blogu) i pieczarkami z cebulą.
Wyśmienity obiad. Nawet moja wybredna żona :) się zajadała.
POLECAM.
ZAJRZYJ TEŻ NA MÓJ KANAŁ YOUTUBE
mzuron szybkie i proste gotowanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz