DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

wtorek, 26 marca 2019

PASZTET WIEPRZOWY



Od czasu do czasu fajnie jest zjeść kawałek  pasztetu,
zazwyczaj po prostu kupuje jakiś w sklepie. Tym razem jednak upiec go w domu, skorzystałem ze swojego starego przepisu,który leżał gdzieś w szufladzie.
Pasztecik wyszedł przedni, Ponieważ akurat spodziewaliśmy się gości, upiekłem od razu 2 foremki, jedna na stół a drugą zamroziłem( po rozmrożeniu nie traci na smaku). 
Jak zwykle dzielę się przepisem.


SKŁADNIKI:
-1,8kg łopatki wieprzowej
900g podgardla
-200g boczku
-kawałek wątroby wieprzowej
- 3 marchewki
-1 pietruszka
-kawałek selera
-4 jaja
-sól, pieprz
-ziele ang. liśc laurowy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso( prócz wątroby) gotujemy w osolonej wodzie z liściem i zielem angielskim i warzywami, około 2 godziny na małym ogniu.
Wątróbkę dodajemy ok 30.min przed końcem gotowania.
Ugotowane już mięso i warzywa, mielimy 3 razy.
To wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Jaja dzielimy na żółtka i białka.
Żółtka  dodajemy do mięsa, z białek ubijamy pianę i również dodajemy do masy mięsnej. Dzięki temu pasztet jest delikatniejszy.
Naszą masę przekładamy do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy 50 minut w temp. 160 stopniach.

SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz