Spodziewamy się gości, wpadam na pomysł aby skorzystać z okazji i upiec ciasto, by później podzielić się z wami przepisem. Ponieważ raczej rzadko jemy słodycze, nie wiem co by tu zrobić.
Smak dzieciństwa jeśli chodzi o ciasta to dla mnie sernik, a że lubię coś przeważnie dodać od siebie, to do masy w tym cieście dodaję Kajmak. Ciasto jest słodziutkie i naprawdę proste w wykonaniu. Warto spróbować.
SKŁADNIKI:
1kg sera twrogowego
400g Masy Kajmakowej
5 jajek
60g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Spód pod ser:
220g herbatników kakaowych
100g orzechów włoskich
100g masła
Polewa:
2-3 łyżki masy Kajmakowej
40g masła
WYKONANIE:
Spód pod ser:
- Masło roztopić.
- Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
- Orzechy drobno pokroić.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie docisnąć łyżką do dna, wyrównując powierzchnię.
masa serowa:
(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
- Wszystkie składniki zmiksować, pozostawiając 2 - 3 łyżki masy krówkowej do polewy.. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
- Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
- Na poziom drugi od dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
- Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić). Polewa: miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą kajmakową

Przepis na to ciasto znajdziesz w formie filmu na naszym kanale Youtube LINK TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz