KEFIR WODNY spytają niektórzy, a cóż to takiego jest? Otóż jest to napój powstający w czasie fermentacji cukru, w wodzie. Jest to wspaniała alternatywa dla kefiru mlecznego. Ponieważ mnóstwo osób ze względu na chociażby alergię na produkty mleczne nie może pić zwykłego kefiru.
Kefir wodny zawiera wiele szczepów korzystnych dla człowieka i jego organizmu bakterii a także drożdży , które współdziałając tworzą wspaniałą kombinację wspierającą nasze jelita i nie tylko.
Lactobacillusy (L. brevis, L. casei, L. hilgardii, L. hordei, L. nagelii), Leuconostoc (L. citreum, L. mesenteroides) Acetobacter (A. labarum, A. orientalia, Streptococcus (S. lactis) a także grzyby, Hanseniaospora valbyensis, Lachancea fermentati, Saccharomyces cerevisiae, Zygotorulaspora florentina.
To tylko niektóre dobroci z naszego kefiru.
Aby w ogóle powstał taki kefir potrzebne nam są Kryształki Japońskie o lekko galaretowatej strukturze, które swoim wyglądem troszkę przypominają szkło.
W trakcie hodowli te kryształki mnożą się, dzięki czemu można się nimi podzielić z rodziną , czy znajomymi.
- Starter czyli 3-4 łyżeczki do herbaty Kryształków Japońskich
- 6 do 8 rodzynek
- 4-5 łyżeczek cukru
- 1l wody przegotowanej letniej lub mineralnej niegazowanej
- słoik litrowy
- plastikowe sitko i plastikowa łyżeczka
Jak działamy:
Wsypujemy do słoika rodzynki i cukier, zalewamy wodą, mieszamy aż cukier się rozpuści, dodajemy nasze kryształki i przykrywamy( najlepiej gazą). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h czasem dłużej. Najlepiej próbować napoju w czasie hodowli. Dobry do picia kefir jest wtedy gdy ma lekko octowy posmak, a czy pracuje widać gołym okiem tzn.ida bąbelki a czasem tworzy się białawy nalot.
Gdy kefir jest gotowy zlewam go przez plastikowe sitko, przepłukuje Kryształki wodą, następnie znów zalewam je wodą z cukrem. Rodzynki wymieniam raz na tydzień
Widać różnicę ten żółtawy to gotowy Kefir :),a obok dopiero co zalane kryształki.
Bardzo ważne by do hodowli nie używać metalowych przedmiotów, ponieważ. Kryształy tego nie lubią. Powstały kefir można przechowywać w lodówce do 24h.
Jeśli z jakiś powodów musicie przerwać hodowlę kryształki można zamrozić w woreczku, po wcześniejszym przepłukaniu i osuszeniu.
A teraz trochę o tym na co ten Kefir pomaga:)
Skutecznie pomaga przy zakażeniach Helicobacter Pylori, pomocny w chorobach układu moczowego. Skuteczny w walce z AZS i różymi reakcjami alergicznymi. Wspomagaja układ trawienny i wspiera funkcję metaboliczne wątroby.
No i najważniejsze Kryształy japońskie i powstały z niego kefir wodny jest doskonałym probiotykiem wzmacniającym układ immunologiczny.
Jeszcze tylko jedno. Podobno nie zalecane osobą na diecie cukrzycowej, osobą starszym i tym z bardzo osłabioną odpornością. To są informacje jakie znalazłam w innych źródłach także na pewno zalecam ostrożność przy stosowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz