Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia, dlatego właśnie idealnie nadaje się jako ryż do risotto.
Pozostałe składniki które wykorzystałem, przeważnie znajdują się w mojej lodówce . Także skorzystałem po prostu z tego co miałem pod ręką.
Danie wyszło bardzo smaczne , więc dzielę się z wami przepisem.
SKŁADNIKI:
- 1 mała cukinia
-1/2 papryki czerwonej
-2 cebule
-200g ryżu Arborio
-300g mięsa z kurczaka
-700ml bulionu
-kilka suszonych pomidorków
-10g sera Parmezan
-masło
-natka pietruszi
-sól,pieprz
W garnku rozpuszczamy masło
wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę
gdy cebulka się zeszkli, wsypujemy ryż
smażymy chwilę i dodajemy warzywa
pomidorki kroimy w paseczki i dodajemy do ryżu
całość zalewamy bulionem
gotujemy ok. 20 minut
siekamy natkę
parmezan ścinamy na obieraczce lub ścieramy na tarce
na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso
przesmażamy prawo, lewo
i dodajemy do garnka z ryżem
posypujemy natką
na koniec dodajemy parmezan
chwilę smażymy i gotowe
Naprawdę ciekawy i wyrazisty smak
Zapraszam na nasz kanał na youtube
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz