DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

środa, 13 marca 2019

RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Tym razem na tapetę poszedł ryż , a ponieważ miałem w domu kilka rodzajów postanowiłem jeden z nich wykorzystać do mojego dania. Mówię tu o ryżu Arborio:  to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy, serwowanej w północnych regionach tego kraju.
Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia, dlatego właśnie idealnie nadaje się jako ryż do risotto.
Pozostałe składniki które wykorzystałem, przeważnie znajdują się w mojej lodówce . Także skorzystałem po prostu z tego co miałem pod ręką.
Danie wyszło bardzo smaczne , więc dzielę się z wami przepisem.
SKŁADNIKI:

- 1 mała cukinia
-1/2 papryki czerwonej
-2 cebule
-200g ryżu Arborio
-300g mięsa z kurczaka
-700ml bulionu
-kilka suszonych pomidorków
-10g sera Parmezan
-masło
-natka pietruszi
-sól,pieprz

W garnku rozpuszczamy masło


wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę


gdy cebulka się zeszkli, wsypujemy ryż

smażymy chwilę i dodajemy warzywa

pomidorki kroimy w paseczki i dodajemy do ryżu



 całość zalewamy bulionem 


gotujemy ok. 20 minut


siekamy natkę


parmezan ścinamy na obieraczce lub ścieramy na tarce


na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso 


przesmażamy prawo, lewo



i dodajemy do garnka z ryżem


posypujemy natką


na koniec dodajemy parmezan


chwilę smażymy i gotowe


Naprawdę ciekawy i wyrazisty smak


Zapraszam na nasz kanał na youtube


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz