DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Deser z kokosową panna cottą i brzoskwinią w galaretce


     Nawet nie trzeba piec żeby zjeść coś słodkiego na deser.
                    Fajne, szybkie w robieniu, smaczne.




SKŁADNIKI:

-200 gr herbatników czekoladowych
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 330ml mleka kokosowego
-1/2 szklanki cukru
-250ml śmietanki kremowej 30% + 1 łyżka do spodu z herbatników
- 70gr masła
-1 galaretka wiśniowa
- 2-3 świeże brzoskwinie



WYKONANIE:

Formę kwadratową lub tortownicę o średnicy 20cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia( tak by papier wystawał ponad brzegi formy). Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami gorącej wody,odstawić.
Do rondelka wlać śmietankę, mleko kokosowe i wsypać cukier.Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę  i podgrzewać ok. 3 minut aż żelatyna się rozpuści. Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze na proszek, wymieszać z roztopionym masłem i łyżeczką śmietanki kremówki. Powstałą masą wyłożyć formę i ugnieść.
Ostudzoną, tężejącą masę białą wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok.2 godziny
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem z opakowania i dokładnie ostudzić.
Na stężałą masę białą ułożyć pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię i zalać tężejącą ale chłodną już galaretką.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia do 4 godzin.

SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz