SKŁADNIKI na 4 porcje:
-1 główka sałaty lodowej
- garść roszponki
-1 pęczek dymki
- mała papryka czerwona i żółta
- pierś z kurczaka ok 1/2 kg
- olej
-sól, pieprz
- 3 łyżki octu winnego
-3 łyżki wody
WYKONANIE:
Sałatę i roszponkę opłukać. Odsączyć z wody. Większe liście porwać na kawałki, małe pozostawić w całości. Od roszponki oderwać korzonki. Dymkę pozbawić korzonków, opłukać, osuszyć i pokroić ukośnie. Paprykę pokroić w paski.
Filety kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w poprzek włókien( na grubość pasków papryki).
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać dymkę, i paprykę, dusić razem kilka minut. Zdjąć z patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.
Na patelnię z pozostałościami ze smażenia wlać wodę i ocet, rozpuścić drobiny mięsa i tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem i dodać resztę oleju.
Przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszać z usmażonymi paskami piersi kurczaka, wyłożyć na półmisek lub do salaterki i polać letnim sosem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz