DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

sobota, 11 czerwca 2016

KROKIETY ZIEMNIACZANE





SKŁADNIKI:

- 1 kg sypkich ziemniaków
-3 żółtka
-2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
-1 L oleju rzepakowego do frytownicy lub garnka

WYKONANIE:

Ziemniaki pokroić w kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Przecisnąć przez praskę jeszcze ciepłe i natychmiast ugnieść na ścisłą masę, dodając sól, pieprz, mąkę, żółtka i gałkę muszkatołową. Jeśli ciasto wyjdzie nam za wilgotne lub za suche dodajemy więcej mąki lub żółtka. Z gotowej masy formujemy krótkie krokiety w kształcie walca. Olej rozgrzewamy we frytownicy do 170st . W garnku po prostu rozgrzewamy.  Krokiety smażymy ok 4 minut w zależności od ich wielkości.

Polecam ziemniaki również w tej formie. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz