DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

czwartek, 9 czerwca 2016

Zupa z soczewicy


Dziś proponuje wam jednogarnkowe danie z soczewicy, która staje się coraz bardziej popularna nie tylko wśród jaroszy.




SKŁADNIKI:

-Pęczek włoszczyzny
- 2 średnie cebule
- ok. 350gr ziemniaków 
- 250gr soczewicy
- 2 łyżki oleju
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1,5 l wywaru rosołowego lub wywar z kostek bulionowych
- 5 kiełbasek typu Fankfurterka lub metka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- trochę octu winnego
-sól, pieprz, cukier


WYKONANIE:

Obieramy włoszczyznę. Marchewkę  kroimy w plastry, seler w kostkę a pora na kawałki. Cebule również kroimy w kostkę.
Ziemniaki kroimy w kostkę i płuczemy aby pozbyć się skrobi.
Najlepsze będą odmiany takie które nie rozgotowują się.
Soczewicę przepłukujemy zimną wodą.
Rozgrzać olej w szerokim garnku. Podsmażyć na nim warzywa i ziemniaki, dodać liść laurowy i ziele, wlać rosół.
Włożyć soczewicę. Zagotować i gotować ok .30 min. Na końcu dodać kiełbaskę.
Przyprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz