DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

czwartek, 2 czerwca 2016

INDYK w curry z owocem mango



SKŁADNIKI na 4 porcje:

-700 gr piersi lub sznycla z indyka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki curry
- 350 ml rosołu drobiowego
- 3 łyżki soku z limonki
- dojrzałe Mango
- 1 por
- pieprz

WYKONANIE:

Po pierwsze zaznaczę że potrzebna będzie duża patelnia.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w plasterki. Mięso kroimy w kostkę ok.2 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami podsmażamy mięso i zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szybko przesmażamy cebulę i czosnek, posypując curry.
 Mięso ponownie włożyć na patelnię i zamieszać. Wlać rosół i sok z limonki, mieszając. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.  
Por oczyścić. Przeciąć na pół, umyć i odsączyć, cienko pokroić i oddać do mięsa. Dusić razem ok 3 min.
Mango przekroić, wydobyć pestkę i wyjąć miąższ. Pokroić w paseczki do dekoracji.

Podajemy np. z ryżem Basmati.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz