DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

czwartek, 17 marca 2016

BIGOS


1,5 kg kapusty kiszonej
250 gr karczku z kością
250 gr łopatki wieprzowej
150 gr kiełbasy jałowcowej
150 gr kiełbasy zwyczajnej
kilka suszonych grzybów
3 cebule
5 śliwek
4 szt ziaren jałowca
2 liście laurowe
kostka grzybowa
10 ziaren pieprzu
kminek, sól, cukier
Olej do smażenia

Jest dużo rodzajów bigosu, ja proponuje wam z kilkoma rodzajami mięs i kiełbasy, otrzymujemy wspaniały smak.
Krok pierwszy namoczyć grzyby w gorącej wodzie, odstawić na kilka godzin.
Po kilku godzinach nasze grzyby są gotowe i możemy zabrać się za robienie BIGOSU.
Kapustę kroimy zalewamy wodą, w ilości pokrywającej kapustę. Dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Następnie wrzucamy śliwki, kostkę grzybową, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier, kminek.Dodajemy połowę mięsa, tę część z kością. Resztę mięsa kroimy i przesmażamy z kiełbasą i cebulką. Przesmażone dodajemy do kapusty i gotujemy ok.1,5 godziny.
Bigos smakuje cudownie, z każdym odgrzaniem smak zyskuje na wartości.
Jeśli ktoś lubi dużo mięsa w bigosie może zmienić proporcję, ja natomiast uważam , że powinna być przewaga kapusty. POLECAM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz