A dziś polecam świetną alternatywę dla mięsa, zdrowe i ciekawe w smaku.
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I BIAŁEGO SERA
SKŁADNIKI:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 200gr sera półtłustego białego
- 1 jajko
-1 cebulka
- bułka tarta
- olej do smażenia
-sól, pieprz
WYKONANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy, w lekko osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w małą kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Do ugotowanej, ostudzonej kaszy, wbijamy jajko, dodajemy cebulkę i ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, formujemy małe kotleciki( duże ciężej się przewraca i mają tendencję do rozpadania się ), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, do zrumienienia z każdej strony.
Próbowałem również z kaszy gryczanej z warzywami (dostępna w wielu sklepach) fantastyczna sprawa.
POLECAM OBA SPOSOBY
Poniżej filmik jak powstają nasze kotlety :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz