Zupa Pieczarkowa
Składniki:
1/2 kg pieczarek
-1 cebula
-1 marchewka
-kawałek selera
-por, pietruszka
-masło mąka
-śmietana
- kostka grzybowa
-serek topiony grzybowy
-sól, pieprz, natka.
Wykonanie:
Kroimy cebulę w kosteczkę smażymy na maśle do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki , i po kilku minutach dodajemy włoszczyznę startą na tarce o dużych oczkach Wszystko razem smażymy jeszcze 3 min . W garnku wstawiamy 2l wody, solimy dodajemy kostkę grzybową i kawałek pora do smaku. Po chwili dodajemy przesmażone pieczarki i serek topiony który dodaje zupie gęstości i smak.Następnie do szklanki z wodą dodajemy 1 łyżkę mąki i 3 łyżki śmietany rozrabiamy,Wlewamy zawartość do garnka i chwilkę jeszcze gotujemy,podajemy z kluskami i natką pietruszki .Palce lizać smacznego......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz