DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

czwartek, 14 lipca 2016

BUDYŃ WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI



Bo któż z nas nie lubi budyniu, dla wielu jest to smak dzieciństwa, nie dziwne więc że często gości w naszych domach. Deser dla młodszych i starszych . Nic dodać nic ująć.




SKŁADNIKI:

- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 l mleka
- 50g świeżych truskawek
- 4 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 100 g herbatników petit beurre
- 60 g cukru
- 500 g bitej śmietany


WYKONANIE:

Truskawki płuczemy, suszymy odkładamy 6 do przybrania. Z pozostałych obrywamy łodyżki i kroimy na ćwiartki lub połówki.
Posypujemy cukrem, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10-15 minut.
Herbatnikami wykładamy sześć szklanych małych miseczek lub jedną dużą salaterkę. Budyń mieszamy z cukrem w jakimś małym naczyniu. Mleko mieszamy z bitą śmietaną. Odejmujemy z tej mieszanki 6 łyżek i wlewamy do budyniu z cukrem, ubijając trzepaczką.Pozostałe mleko ze śmietaną gotujemy w garnku i zestawiamy z kuchenki. Budyń w proszku wsypujemy do gotującego się mleka ze śmietaną. Mieszając gotujemy budyń przynajmniej przez 1 minutę. Przelewamy budyń do salaterki, mieszając, aż trochę ostygnie. Wyjąć truskawki z soku z cytryny i cukru, ułożyć na herbatnikach. Przykryć jeszcze ciepłym budyniem. Wystudzić pod przykryciem i wstawić do lodówki.
Przed podaniem przybrać wcześniej pozostawionymi truskawkami.

A potem już tylko siadać i ze smakiem zajadać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz