Dzisiaj polecam sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe.
Mówię sprawdzone ponieważ w internecie można ich znaleźć mnóstwo,ale ten jest naprawdę kozak.
Naleśniki wychodzą delikatne w smaku i nie są sztywne jak papier.
SKŁADNIKI:
-300gr mąki pszennej typu 500
- 2 jajka
- 400ml mleka
- 130ml wody gazowanej
- szczypta soli
- łyżka cukru
-2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy wodę i mleko, następnie szczyptę soli i łyżkę cukru, na koniec 2 łyżki oleju. Mieszamy trzepaczką lub za pomocą miksera, aż masa będzie jednolita. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy odrobinę oleju i wlewamy porcję ciasta naleśnikowego( najlepiej chochelką)
Równomiernie rozprowadzamy masę po całej patelni i smażymy każdą ze stron aż nam się ładnie zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz