Moje ulubione choć zajmują dużo pracy polecam szczerze ,ciasto rewelacyjne łatwe w wyrabianiu wszystko zależy od mąki musicie spróbować. No to zaczynamy.
SKŁADNIKI:
-1kg mąki typu 450
-500 ml wody
-4 łyżki oleju
-1 łyżka soli
FARSZ:
-1kg szpondru
-2 marchewki
-1 pietruszka
-5 cebul
-sól, pieprz
WYKONANIE:
Zaczynamy od zagotowania wody.Następnie wysypujemy mąkę na stolnicę, lub blat , dodajemy olej oraz sól , zalewamy gorącą wodą i wyrabiamy ciasto zazwyczaj zajmuje to kilka minut( gotowe ciasto nie powinno kleić się do rąk).Ciasto dzielimy na porcje, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za rozwałkowanie jednej jego porcji.Następnie wycinamy kółka ,ja używam urządzenia do pierogów jest prościej.Nakładamy farsz zaciskamy i gotowe. Wrzucamy do frytownicy ,lub garnka na rozgrzany olej i smażymy na złocisty kolor.
Do farszu używam mięsa z rosołu.Rosół gotuję na 1,5 kg szpondru oczywiście z włoszczyzną.Następnie mielę mięso, dodając 2 marchewki pietruszkę i przesmażoną cebulkę , przyprawiam pieprzem i solą mieszam to wszystko. GOTOWE. Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz