DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

niedziela, 3 lipca 2016

Mini pierożki z mięsem

Moje ulubione choć zajmują dużo pracy polecam szczerze ,ciasto rewelacyjne łatwe w wyrabianiu wszystko zależy od mąki musicie spróbować. No to zaczynamy.


SKŁADNIKI:

-1kg mąki typu 450
-500 ml wody
-4 łyżki oleju
-1 łyżka soli

FARSZ:

-1kg szpondru
-2 marchewki
-1 pietruszka
-5 cebul
-sól, pieprz

WYKONANIE:

Zaczynamy od zagotowania wody.Następnie wysypujemy mąkę na stolnicę, lub blat , dodajemy olej oraz sól , zalewamy gorącą wodą i wyrabiamy ciasto zazwyczaj zajmuje to kilka minut( gotowe ciasto nie powinno kleić się do rąk).Ciasto dzielimy na porcje, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za rozwałkowanie jednej jego porcji.Następnie wycinamy kółka ,ja używam  urządzenia do pierogów jest prościej.Nakładamy farsz zaciskamy i gotowe. Wrzucamy do frytownicy ,lub  garnka na rozgrzany olej i smażymy na złocisty kolor.
Do farszu używam mięsa z rosołu.Rosół gotuję na 1,5 kg szpondru oczywiście z włoszczyzną.Następnie mielę mięso, dodając 2 marchewki  pietruszkę i przesmażoną cebulkę , przyprawiam pieprzem i solą mieszam to wszystko. GOTOWE.   Smacznego .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz