Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
SKŁADNIKI:
-1/2 kg białych szparagów
-1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 żółtko jaja
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 60 g masła
- 1L wody
-ok. 300 ml mleka
-pieprz mielony
-gałka muszkatołowa starta
- 3 łyżki bitej śmietany
WYKONANIE:
Szparagi płuczemy i cienko obieramy w kierunku od góry do dołu, uważając aby nie uszkodzić główek. Obcinamy dolne końce, usuwamy zdrewniałe części. Kroimy w kawałki ok. 3 cm
Główki szparagów i ścinki wkładamy do garnka. Dodajemy sól, cukier i 20g masła. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut pod przykryciem.
Bulion ze szparagami przecedzamy, zachowujemy wywar. Wkładamy do niego kawałki pokrojonych szparagów i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy znów pod przykryciem ok 12 minut, tak by pozostały jędrne, ale były już ugotowane.
Kawałki szparagów odsączamy na sitku, wywar ponownie zachowujemy i uzupełniamy go mlekiem do objętości 1L.
Pozostałe masło rozpuszczamy w garnku. Mieszając wsypujemy mąkę i smażymy aż uzyska jasnokremowy kolor.
Do garnka z zasmażką z mąki wlewamy wywar z mlekiem, ubijamy trzepaczką, uważając aby nie powstały grudki.
Zupę zagotowujemy i gotujemy ok.10 minut na małym ogniu, tym razem bez przykrycia, od czasu do czasu mieszamy.
Natkę pietruszki myjemy, obrywamy listki i 2/3 siekamy.
Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
Żółtko mieszamy ze śmietaną i dodajemy 4 łyżki zupy.
Powstałą masę wlewamy do naszej zupy i już jej nie gotujemy.
Wkładamy odsączone kawałki szparagów i krótko podgrzewamy.
Podajemy zupkę przybraną natką pietruszki.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz