PODANA W TEN SPOSÓB PAPRYKA JEST NIE DOŚĆ ŻE BARDZO SMACZNA ,TO NA DODATEK EFEKTOWNIE WYGLĄDA.
SKŁADNIKI:
- 4 duże strąki papryki
Na farsz:
- 375 gr mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
- 125ml wody
- 50 gr ryżu Parboiled
- 1 mniejsza cebulka
- 1 jajko
-pieprz
Na sos:
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- puszka pomidorów bez skórki ( 400g)
- 125ml rosołu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łodyga tymianku
- sól, cukier
- sok z cytryny
WYKONANIE:
Ze strąków papryki odkrajamy "wieczko". Paprykę oczyszczamy, usuwając ze środka białe błony i gniazdo nasienne.
Na farsz zagotowujemy osoloną lekko wodę. Gotujemy w niej ryż według przepisu z opakowania. Ziarenka ryżu nie powinny sklejać się ze sobą.
Obieramy cebulkę i kroimy ją w drobną kostkę. Mięso wkładamy do miski. Wyrabiamy je razem z ryżem, cebulką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Nadziewamy strąki papryki masą mięsną.
Następnie przystępujemy do robienia sosu. Obieramy cebulkę i drobno kroimy, czosnek drobno siekamy. Płuczemy tymianek.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej czosnek, cebulę i tymianek. Papryki ponadziewane farszem wstawiamy obok siebie pionowo do garnka. Przykrywamy "wieczkami" i dusimy pod przykryciem ok 20minut. Między strąki wkładamy pomidory i wlewamy sok. Wlewamy też rosół warzywny i szybko gotujemy. Potem dusimy jeszcze na małym ogniu 25 minut.
Wyjmujemy paprykę faszerowaną, układamy w podgrzanym półmisku i trzymamy w cieple.
Wyjmujemy tymianek. Sos z duszenia papryki miksujemy z sokiem pomidorowym. Przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz