DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

sobota, 16 lipca 2016

ZUPA POMIDOROWA

Zdaje się ,że zupa pomidorowa jest zaraz po rosole najczęściej gotowaną przez Polaków zupą.
Jest mnóstwo sposobów na jej przyrządzenie ja na pewno nie omieszkam podać na blogu choć kilku.
Na razie jednak skupiam się na jednym i oto on :



SKŁADNIKI:

-1,5 kg pomidorów
- 2 cebulki
-2 ząbki czosnku
- 1/2 l rosołu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- cukier, sól, pieprz mielony
- pieprz cayenne
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki otartego suszonego oregano
- kilka listków bazylii


WYKONANIE:

Pomidory płuczemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki.
Obieramy cebulę i siekamy drobno, czosnek miażdżymy przez praskę lub drobno siekamy.
Rozgrzewamy oliwę w garnku. Podsmażamy na niej cebulą i czosnek, mieszając od czasu do czasu.
Wkładamy kawałki pomidorów i chwilę razem smażymy.
Następnie wlewamy rosół warzywny, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim, dodajemy liść laurowy i oregano. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.15 minut pod przykryciem, na małym ogniu.Wyjmujemy liść laurowy.
Zupkę miksujemy. Ponownie gotujemy i doprawiamy. Przybieramy wedle uznania wcześniej opłukanymi listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz