Jest mnóstwo sposobów na jej przyrządzenie ja na pewno nie omieszkam podać na blogu choć kilku.
Na razie jednak skupiam się na jednym i oto on :
SKŁADNIKI:
-1,5 kg pomidorów
- 2 cebulki
-2 ząbki czosnku
- 1/2 l rosołu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- cukier, sól, pieprz mielony
- pieprz cayenne
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki otartego suszonego oregano
- kilka listków bazylii
WYKONANIE:
Pomidory płuczemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki.
Obieramy cebulę i siekamy drobno, czosnek miażdżymy przez praskę lub drobno siekamy.
Rozgrzewamy oliwę w garnku. Podsmażamy na niej cebulą i czosnek, mieszając od czasu do czasu.
Wkładamy kawałki pomidorów i chwilę razem smażymy.
Następnie wlewamy rosół warzywny, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim, dodajemy liść laurowy i oregano. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.15 minut pod przykryciem, na małym ogniu.Wyjmujemy liść laurowy.
Zupkę miksujemy. Ponownie gotujemy i doprawiamy. Przybieramy wedle uznania wcześniej opłukanymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz