NELI RUBINSTEIN KTÓREJ PRZEPIS NA SERNIK ZAPREZENTUJĘ TO KULINARNA KRÓLOWA SALONÓW, KTÓRA ZASŁYNĘŁA W TRZYDZIESTOLECIU MIĘDZYWOJENNYM DOSKONAŁYM SMAKIEM, BYŁA TAKŻE MISTRZYNIĄ W ORGANIZOWANIU PRZYJĘĆ. WARTO SPRÓBOWAĆ CIASTA Z PRZEPISU JEDNEJ Z NAJWIĘKSZYCH NARODOWYCH LEGEND KUCHARSKICH.
POLECAM.
SKŁADNIKI:
- 35 dag twarogu
- 8 łyżeczek masła
- 2 jaja
- mała paczka wafli
- 2/3 szklanki cukru
- olejek waniliowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
NA POLEWĘ:
- szklanka gęstej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Masło topimy i wsypujemy do niego drobno pokruszone wafle, mieszamy i rozkładamy na bokach i dnie małej tortownicy. Wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki, aby masa całkowicie stężała.
Ser, cukier, jaja, łyżeczkę soku z cytryny i olejek waniliowy miksujemy. Przekładamy powstałą masę do formy. Pieczemy ok 30 minut w temp. 180st. Sernik będzie upieczony, gdy poruszywszy tortownicą, stwierdzimy że masa zastygła. Wtedy odstawiamy go n 20 minut, by przestygł( masa trochę opadnie) Śmietanę, sok z cytryny, cukier dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na ciepły sernik i wygładzić. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5 minut w temp 170 st, aż cukier się rozpuści.
Sernik wyjmujemy i odstawiamy, aby wystygł. Następnie wstawiamy go do lodówki. Gdy lukier zrobi się twardy i świecący, sernik jest gotowy do podania na stół.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz