DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

czwartek, 14 lipca 2016

RATATOUILLE

Jeżeli nazwa Ratatouille nic wam nie mówi to ja wam podpowiem ,po Polsku można to nazwać Leczo. Ratatouille może być dodatkiem do potraw mięsnych , lub samodzielnym daniem.






SKŁADNIKI:

-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-1 miks papryki czerwona żółta zielona
-2 cukinie
-1 bakłażan 
-1 mały pęczek tymianku 
-1 mała gałązka rozmarynu
-5 łyżek oliwy
-1 liść laurowy
-1 kg pomidorów 
-   sól , pieprz

WYKONANIE:

Zaczynamy od obrania cebuli i czosnku ,cebulę kroimy w talarki a czosnek w drobną kostkę.A teraz papryka, przepoławiamy ją na pół,usuwamy ogonek pestki i białe błony ze środka następnie płuczemy i kroimy w dużą kostkę. Cukinię i bakłażana płuczemy osuszamy,kroimy wzdłuż  i w plastry następnie w kostkę.Tą samą czynność robimy z ziołami , obrywamy z łodyżek igiełki rozmarynu i listki tymianku. Odkładamy po kilka do przybrania.
Pozostałe siekamy niezbyt drobno.
Warzywa podsmażamy na oliwie każde osobno. Kiedy już wszystkie będą gotowe wkładamy razem do garnka, dodajemy liść laurowy. Pomidory oparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę lub blendujemy, wlewamy do warzyw i gotujemy ok 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy wszystko solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
Podajemy posypane ziołami , które wcześniej zostawiliśmy do przybrania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz