Ten nie powtarzalny smak uwiódł mnie do tego stopnia aż postanowiłem sam zrobić ten deser.
SKŁADNIKI: Na prostokątną formę o pojemności ok. 2 L
-1/2 kg sera mascarpone
-150ml mleka
-70gr cukru
-1 cukier waniliowy
-40ml likieru migdałowego amaretto
-200ml mocnej zimnej kawy lub espresso
-200gr podłużnych biszkoptów
-2 łyżki kakao
WYKONANIE:
Mleko wraz z mascarpone, cukrem waniliowym,cukrem i połową amaretto włożyć do miski.Składniki ucierać na gładką masę mikserem ręcznym.Resztę amaretto wymieszać z kawą lub espresso .
Na dnie formy ułożyć połowę biszkoptów tak aby strona z cukrem była na wierzchu. Tak ułożone biszkopty skropić połową amaretto z kawą i przykryć połową masy mascarpone.Pozostałe składniki układać warstwami w takiej samej kolejności.
Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz. Przed podaniem wierzch posypać kakao przesianym przez sitko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz