DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM

środa, 13 lipca 2016

ESKALOPKI WIEPRZOWE Z SALSĄ POMARAŃCZOWĄ




SKŁADNIKI:

- 4 eskalopki wieprzowe
- 110gr bułki tartej
- 55g drobno startego parmezanu
- 1 łyżeczka oregano suszonego
-  1 jajko
- olej do smażenia
- świeże oregano do przybrania


SALSA:
- 1 duża pomarańcza
- 1 cebula dymka
- sól i pieprz czarny




WYKONANIE:

Przygotowanie salsy: z pomarańczy ścieramy kilka pasków skórki i zachowujemy je. Usuwamy resztę skórki i białe włókna. Wykrawamy kawałki miąższu, zbierając sok do miseczki.Siekamy obraną cebulę w drobną kostkę i mieszamy z zebranym sokiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Eskalopki zawijamy w folię spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. W płaskim naczyniu mieszamy bułkę tartą ze startym parmezanem i oregano. Zanurzamy po kolei eskalopki w roztrzepanym jajku i dokładnie panierujemy w mieszance z bułki tartej. Olej wlewamy na patelnię, smażymy po 2 eskalopki na raz, po 4-5 minut z każdej strony,aż będą złociste i dobrze wysmażone.
Odsączamy na papierowym ręczniku i trzymamy w cieple przez czas kiedy będziemy smażyć dwie pozostałe.
Podajemy z salsą, przybrane skórką z pomarańczy i świeżym oregano.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz