Blog ten poświęcam w całości ciekawym przepisom kulinarnym, moim i nie tylko. Życzę miłego gotowania! Zapraszam również na mój kanał youtube mzuron szybkie i proste gotowanie
DANIA GŁÓWNE, ZUPY, WEGETARIAŃSKIE, DESERY, INNE, PASTY,DODATKI, O WSZYSTKIM I NICZYM
środa, 13 lipca 2016
ESKALOPKI WIEPRZOWE Z SALSĄ POMARAŃCZOWĄ
SKŁADNIKI:
- 4 eskalopki wieprzowe
- 110gr bułki tartej
- 55g drobno startego parmezanu
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 jajko
- olej do smażenia
- świeże oregano do przybrania
SALSA:
- 1 duża pomarańcza
- 1 cebula dymka
- sól i pieprz czarny
WYKONANIE:
Przygotowanie salsy: z pomarańczy ścieramy kilka pasków skórki i zachowujemy je. Usuwamy resztę skórki i białe włókna. Wykrawamy kawałki miąższu, zbierając sok do miseczki.Siekamy obraną cebulę w drobną kostkę i mieszamy z zebranym sokiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Eskalopki zawijamy w folię spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. W płaskim naczyniu mieszamy bułkę tartą ze startym parmezanem i oregano. Zanurzamy po kolei eskalopki w roztrzepanym jajku i dokładnie panierujemy w mieszance z bułki tartej. Olej wlewamy na patelnię, smażymy po 2 eskalopki na raz, po 4-5 minut z każdej strony,aż będą złociste i dobrze wysmażone.
Odsączamy na papierowym ręczniku i trzymamy w cieple przez czas kiedy będziemy smażyć dwie pozostałe.
Podajemy z salsą, przybrane skórką z pomarańczy i świeżym oregano.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz