Ponieważ filet z kurczaka często gości na naszych stołach. aby się szybko nie znudził warto zmieniać sposób jego przyrządzania i dodatki jakie do niego serwujemy.
Poniżej prosty a jaki smaczny sposób.
SKŁADNIKI:
- 4 filety z kurczaka po ok. 150 g
- 2 średnie pomidory
- 120 g mozzarelli
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii
WYKONANIE:
Rozgrzewamy grill w piekarniku do temp 240 stopni.
Opłukane i osuszone filety, solimy i pieprzymy.
Pomidory myjemy, wycinamy nasadę i szypułki, kroimy każdy z nich na 4 plastry. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na 8 plasterków.
Rozgrzewamy olej w żaroodpornym naczyniu. Smażymy na nim filety, z obu stron prze ok.8-9 minut.
Na każdym filecie kładziemy po 2 plastry pomidorów, a na nich 2 plasterki mozzarelli, posypujemy je pieprzem.
Wsuwamy filety na ruszt pod rozgrzanym grillem. Grillujemy aż ser się rozpuści. Jeśli w piekarniku nie mamy grilla zapiekamy potrawę w piekarniku o temp. około 220 stopni (grzejnik górny/dolny) lub termoobieg temp. ok 200 stopni.
Płuczemy i suszymy listki bazylii. Przybieramy nimi gotowe filety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz